PIAŢA FANTOMĂ

Bazarul desfiinţat din Piaţa "Mihai Viteazul" a fost modernizat şi a devenit o nouă piaţă de legume şi fructe. Investiţia municipalităţii, prin subordonata societate "Târguri, Oboare şi PIeţe", nu a fost deloc ieftină. Pe pavaje, copertine şi mese noi au fost cheltuite 4,5 miliarde de lei vechi. Problema este că, la două săptămâni de la deschidere, investiţia pare inutilă. Un singur comerciant a venit aici cu produse, în timp ce cumpărătorii lipsesc cu desăvârşire.

Investiţie nefolosită

Noul spaţiu de comerţ din "Mihai Viteazul" are 180 de mese disponibile. Foarte multe dintre ele portocalii, ceea ce este interpretat politic de unii arădeni. "Păi dacă a făcut-o Falcă (primarul democrat Gheorghe Falcă - n.r.), normal că e portocalie. Doar a fost deschisă în plină campanie electorală", spune un pensionar care trecea prin piaţă. Problema este că, portocalii sau nu, mesele stau nefolosite. Un singur comerciant s-a aşezat cu marfă acolo în cele două săptămâni de la deschidere. "Este o piaţă foarte modernă, nu înţeleg de ce nu vin să vândă aici. Noi le-am creat toate condiţiile şi îi aşteptăm", spune nelămurită directoarea SC TOP, Daniela Sabău.

Preferă în mizerie

Conducerea SC TOP mizează că o parte dintre comercianţii din celelalte două spaţii de vânzare, din jurul halei agroalimentare, vor migra aici. Asta pentru că vechiile locaţii nu au fost modernizate de decenii şi arată jalnic, cu mese din beton, ca în pieţele rurale. Vânzătorii de aici spun însă că mizeria nu-i deranjează, atâta vreme cât clientela vine. "Nu avem de ce să ne mutăm locul. Au făcut o prostie că au mai construit o piaţă de legume, când aici mai există două. Ar fi trebuit să facă tot bazar, aşa cum era înainte, şi toată lumea era mulţumită", spune Virgil Gorovan, comerciant.

Se vrea concurenţă

Dacă vânzătorii din spaţiile nemodernizate refuză să se mute la condiţii mai bune, administratorul pieţei face eforturi să atragă comercianţi noi. "Acum avem 380 de locuri în toată piaţa, ceea ce e bine, pentru că o concurenţă mai mare între vânzătorii de legume şi fruncte va determina scăderea preţurilor. Cert este că la bazar nu ne vom întoarce", spune Daniela Sabău.

Pentru noii comercianţi, abonamentul lunar pentru o masă este de 110 lei, în timp ce taxa zilnică pentru cei care nu vor abonament este de 11 lei. Până acum, însă, comercianţii nu s-au înghesuit să-şi rezerve locuri.
Click pentru a mari
Investiţia de 4,5 miliarde lei vechi este nefolosită
Foto: Marian Buga (c), BĂNĂŢEANUL

PROIECT DESFIINŢAT DE PIEŢARI. Acum doi ani, Primăria intenţiona să demoleze Piaţa "Mihai Viteazul", pentru a construi pe locul ei un complex comercial de 16 milioane de euro. Pe suprafaţa de 10.000 de metri pătraţi existentă urma să fie ridicat un cmplex din sticlă şi metal cu două nivele şi o parcare subterană de 750 de locuri. La parterul complexului ar fi funcţionat piaţa agroalimentară, iar la etaje ar fi existat magazine, cinema şi un centru de distracţii. Complexul nu prevedea şi bazar, astfel că micii comercianţi care ocupau bazarul au protestat în stradă de nenumărate ori, spunând că nu vor mai avea unde să-şi vândă mărfurile în oraş. Comercianţii au dat în judecată Primăria, iar cum procesul ameninţa să se întindă ani de zile, proiectul a fost blocat şi, în cele din urmă, abandonat. Totuşi, bazarul a fost desfinţat, pentru a se face loc unui nou spaţiu pentru legume şi fructe.

Sursa: www.banateanul.ro